Menu
Bez kategorii

„Alle smiler på samme språk”

Jeg vil gjerne skrive om et tema som er veldig viktig og samtidig veldig vanskelig for oss som kommer fra Europa. Dette temaet er språket. Jeg hører veldig ofte at folk sier ” Dere polske klarer ikke/vil ikke snakke or lære seg språket ! ”

For å komme til Norge å få mulighet for å bo her må vi skaffe oss jobb og bosted. Etter at dette er i orden kan vi få oppholdstillatelse.  Mange av oss begynner å lære seg norsk allerede i Polen men de kursene er ikke så effektive. Så det som skjer er at vi begynner å jobbe med dårlig norsk.

Mine første tjente penger har jeg investert i norskkurs.

Realiteten her er helt annerledes enn i Polen. Å jobbe som for eksempel renholder  i Norge kan vi tjene  mer enn kontormedarbeider i Polen. Vi er veldig takknemlig for denne muligheten med jobb og alt i Norge.  Polsk politikk presser ofte folk ut av lande.

Det at jeg er fra Polen betyr ikke at jeg er dum.

Mange av oss har faktisk høyere utdannelse. Men det er vanskelig å få sjanse for å utvikle seg.

For å snakke norsk må vi ha kontakt med dere norske, men det er vanskelig å bli venner mens man kjenner ikke så mange ord. Bøker er heller ikke nok da språket er veldig offisielt.  Sikker mange ganger det som jeg prøver å si hører rart eller morsomt ut 😉  Ofte prøver jeg å unngå en samtale fordi jeg er redd å si noe feil og samtidig vil jeg så gjerne bruke dette språket.

Jeg ser at flere og flere nordmenn tar seg en tur til Polen og det er bra! Da kan dere se forskjell mellom rykter som er i Norge ang.oss ( Vi drikker ikke vodka hele tiden eller banner korva korva ? ) og virkeligheten .

Jeg er glad at så mange nordmenn reiser til Polen for å studere hvor de kan, å bli litt mer kjent med den bedre delen av både Polen og polakker.

Jeg personlig har veldig lyst til å ha kontakt med en norsk person som trenger litt hjelp for eksempel en pensjonist. Tenkte kanskje å hjelpe litt med vaskinga, handle mat eller rett og slett sitte å drikke kaffe sammen å samtidig for denne muligheten til å lære meg litt norsk mens jeg hadde blitt fortalt om norskkultur og kanskje litt av historie….

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz